Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Rodzina Kozlovic produkuje wino na Istrii od momentu założenia winnicy w 1904 roku. Obecnie prowadzona przez Gianfranco i Antonellę Kozlovic, rodzina pracuje na około 25 hektarach winorośli, które są obsadzone lokalnymi odmianami, takimi jak ten wspaniały Teran.
Ciężko pracująca para jest perfekcjonistami w sercu i nieprzerwanie pracuje nad produkcją najlepszych realnych win z historycznych rodzinnych winnic przez połączenie innowacyjnych technik produkcji wina i szacunku dla ziemi przodków.Winogrona do tej efektownej butelki pochodzą z 30-letnich winorośli Teran, które są dokładnie zbierane ręcznie.
Po 10-dniowej maceracji i fermentacji młode wina są przenoszone do dębowych beczek na 8 miesięcy, by dodać dalszej złożoności gotowemu winu. Wynikiem jest pyszne wino o średnim ciele, które emanuje aromatami ciemnych owoców leśnych i nutami gorzkiej czekolady.
Delikatne taniny i orzeźwiająca kwasowość sprawiają,nieprzeciętnie nadaje się do łączenia z tak zróżnicowanymi potrawami, jak pizza margherita z mozzarellą buffalo, obszerny talerz wędlin, a nawet dania rybne.
Biorąc pod uwagę, iż Istria ma sporo podobieństw kulturowych do pobliskiego Friuli we Włoszech, nie jest zaskoczeniem, iż region ten produkuje wina o takim potencjale gastronomicznym!
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Teran 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.