Przechowywać w piwnicy do 7 lat. Podawać schłodzone. Rodzina Kozlovic założyła swoją winnicę na Istrii w 1904 roku, a dziś jest ona prowadzona poprzez Gianfranco i Antonellę Kozlovic, którzy opiekują się około 25 hektarami winnic obsadzonych lokalnymi odmianami.
Para nieustannie dąży do produkcji jak najkorzystniejszych win, szanując równocześnie dziedzictwo i historię swojej ziemi. Łączą tradycyjne techniki produkcji wina z postępowym sprzętem i know-how, żeby produkować specyficzne wina, które są niezwykle popularne w Chorwacji i poza nią.
To przepyszne białe wino jest wytwarzane z Malvazija, lokalnej nazwy odmiany winogron Malvasia. Winogrona pochodzą wyłącznie z pojedynczej winnicy Santa Lucia, która została posadzona w 1962 roku na najwyższej jakości glebach wapiennych i gliniastych.
Rodzina dokładnie zbiera winogrona ręcznie, a fermentacja i dojrzewanie odbywa się w drewnianych beczkach o objętości 32 hektolitrów. Młode wino spędza 12 miesięcy starzejąc się w tych beczkach przed przeniesieniem do neutralnych zbiorników przed butelkowaniem.
Ostatnim krokiem jest kolejne 12 miesięcy starzenia w butelce przed wypuszczeniem na rynek. Rezultatem jest szczególnie złożone białe wino, które ma nieprzeciętny potencjał starzenia dzięki długiemu procesowi dojrzewania.
W nosie wyczuwalne są intensywne nuty kwiatowe wraz z dojrzałymi brzoskwiniami, morelami i karmelem. Pierwszy łyk ujawnia jasną kwasowość, przeciętne ciało i gładką, należycie zaokrągloną teksturę z bogatymi smakami owoców tropikalnych, które pozostają na języku.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Santa Lucia Malvazija 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.