Przechowywać w piwnicy do 6 lat. Zdekantować 1 godzinę przed wypiciemCiemno rubinowy kolor, z fioletowym odcieniem w kierunku krawędzi i całkowicie nieprzejrzysty w środku, Korlat Cabernet Sauvignon zdradza swój profil już patrząc na kieliszek.
Bogate, pełne ciała i z dużą ilością dojrzałych tanin, wino to ukazuje aromaty czarnej porzeczki, śliwki i nutę dymu. Na podniebieniu taniny powlekają usta przez cały łyk, jednak są łagodzone poprzez reżim starzenia w dębie, którego doświadcza to wino.
Aromaty konfitury śliwkowej, ciasta jagodowego i lekkiej pikantnej, pieprznej nuty poprzedzają świeży, żywy finisz.Pieczona jagnięcina, dojrzałe, solidne sery, cielęcina czy tatar z dziczyzny sprostają intensywności smaku i aromatu, jakie oferuje Korlat Cabernet Sauvignon.
Strudel śliwkowy albo jagodowy byłby w dodatku miłym komplementem dla kieliszka po obiedzie.Winiarnia Benkovac, zbudowana w latach 50-tych XX wieku, wzorowana jest na chateau na południu Francji. Jednak do 2005 roku na jej terenie nie uprawiano żadnych francuskich ani międzynarodowych odmian.
Zmieniło się to, gdy sadzonki z Francji Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Mourvedre zostały przywiezione i posadzone na suchych, kamienistych glebach winnicy Korlat, zaledwie kilka kroków od Morza Adriatyckiego.
Na wysokości 300 metrów, z niewielkimi opadami deszczu przez cały rok, winnica produkuje wina eksponujące się bogatymi, złożonymi smakami i aromatami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Korlat cabernet sauvignon 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.