Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji, lecz najlepiej otworzyć je pół godziny przed podaniem.łoweńska spółdzielnia winiarska Klet Brda została założona w 1957 roku w regionie Goriška Brda.
aktualnie firma zrzesza około 400 rodzin plantatorów, a jej siedziba i piwnice znajdują się w zamku Dobrovo. Winnice rozciągają się na około 1000 hektarów, gdzie główną odmianą jest Ribolla. Inne odmiany winogron obejmują Chardonnay, Sauvignonasse, a także czerwone Merlot i Cabernet Sauvignon.Winogrona Ribolla pochodzą z tarasowych winnic położonych na wysokości od 100 do 350 metrów w regionie winiarskim Brda na lekkich glebach z margla i piaskowca.
Zbiory są ręczne, a po 12 godzinach maceracji winogrona są fermentowane w beczkach. Gotowe wino dojrzewa następnie przez 12 miesięcy we francuskim dębie.Klet Brda Bagueri Rebula ma intensywny kolor ze złotożółtymi odcieniami.
W nosie wino ujawnia świeży i żywy profil aromatyczny z nutami cytrusów i nutami wanilii i skórki chleba. Na podniebieniu wino jest wyraziste, pełne i harmonijne, miękkie i z korzystnie zbalansowaną kwasowością.
Finisz jest długi i przyjemnie trwały. Proszę spróbować z owocami morza, risotto z przegrzebkami lub tagliatelle z warzywami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Bagueri rebula 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.