Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 25 lat. Zaleca się dekantację przez pół godziny.Założona w 1957 roku, Klet Brda jest najważniejszą spółdzielczą winiarnią w słoweńskim regionie Goriška Brda.
Podobnie jak w Collio Goriziano we Friuli-Wenecji Julijskiej, tutaj winorośl korzysta ze stanowczo korzystnego mikroklimatu i gleb z piaskowca i margla wapiennego, bogatych w substancje mineralne. Wyprodukowane tylko w najkorzystniejszych latach wino jest mieszanką Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.
Winogrona Merlot pochodzą z winnic położonych na glebach marglistych i gliniastych w miejscowościach Kozana i Cerovo. Cabernet Sauvignon jest wybierany z winnic położonych na wysokości od 100 do 250 metrów nad poziomem morza, w miejscowościach Medana i Višnjevik.
Z kolei Cabernet Franc pochodzi z winnic położonych na glebie złożonej z margla, piaskowca i mułu w miejscowościach Medana, Dobrovo i Kozana. Winogrona są zbierane i przetwarzane oddzielnie. Gotowe wina są następnie starzone oddzielnie przez 24 miesiące i ostatecznie mieszane.
Mieszanka jest następnie starzona w beczkach. Klet Brda A Plus Red demonstruje się z ciemnym rubinowym kolorem. Profil aromatyczny jest znaczny i pachnący z nutami dojrzałych czerwonych owoców i dżemu, a następnie śródziemnomorskich ziół, mięty i przypraw.
Na podniebieniu wino jest pełne i koliste, prawidłowo zbudowane i skoncentrowane. Finisz jest długi i przywołuje słodkie nuty wanilii i czekolady. Wspaniałe do schabu, szarpanej wieprzowiny lub dziczyzny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla A plus red 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.