Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę.Znajdująca się w Naoussa Ktima Kir-Yianni jest jedną z najważniejszych greckich winiarni. Została założona pod koniec lat 90.
przez Yiannisa Boutarisa, jednego z pierwszych winiarzy, którzy zrozumieli i postawili na potencjał autochtonicznej odmiany winogron Xinomavro. Posiadłość Kir-Yianni, która ma około 58 hektarów winnic między Naoussa i Amyndeon, jest dziś prowadzona przez Stelliosa Boutarisa.Diaporos to jedno z najistotniej reprezentatywnych win firmy.
Do winogron Xinomavro, pochodzących z winnicy Naoussa, dodawana jest nieznaczna liczba Syrah, która dodaje pikantnego akcentu. Fermentacja odbywa się w 225-litrowych beczkach z francuskiego dębu, gdzie wino dojrzewa poprzez 22 miesiące.Wino ma intensywny kolor z fioletowymi odcieniami.
Nos jest złożony, bogaty i wielki z owocowymi aromatami wiśni i jagód, czarnej wiśni i śliwki, a następnie pikantnymi nutami pieprzu, wanilii i cynamonu. Wyczuwalne są też nuty ziołowe i balsamiczne, a także niuanse czekolady i tytoniu.
Na podniebieniu jest krągłe i hojne, bogate i pełne z mocnymi i prawidłowo zintegrowanymi taninami, a także długim, trwałym i pikantnym finiszem. Jest to wino o wyśmienitym charakterze, które korzystnie komponuje się ze stekiem wołowym, lecz także z dziczyzną.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Diaporos 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.