Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 8 lat. Nie trzeba go dekantować.Josue Terre Siciliane to poboczny projekt winiarni La Bollina, za którym stoi enolog Andrea Bernardini, który niezwykle poprawnie zna charakterystykę włoskich autochtonicznych odmian winogron.
Na Sycylii, w sercu ojczyzny winogron Nero d'Avola, enolog wyczuł potencjał fuzji z Cabernet Sauvignon: owocowy wymiar Nero d'Avola doskonale łączy się z pikantną osobowością Cabernet. Konsekwencją może być tylko unikatowe cuvée!Włoski krytyk Luca Maroni przyznał mu 99 punktów, a jury konkursu degustacyjnego Mundus Vini przyznało mu medal Grand GOLD i tytuł "Best of Show".Jego intensywny rubinowo-czerwony kolor to przyjemność dla oczu.
Bukiet uwodzi aromatami wiśni i czereśni morello charakterystycznymi dla Nero d'Avola, lecz także jagód, rozmarynu i różowego pieprzu, które zawdzięcza Cabernet Sauvignon. Wino, starzone poprzez 9 miesięcy w najkorzystniejszych beczkach z francuskiego dębu, jest szczególnie stylowe, mocne, lecz nie przeładowane, jedwabiste i fantastycznie długie.
To intensywne cuvée wymaga konkretnego akompaniamentu. Cielęcina, jagnięcina, lecz także dziczyzna albo starzone Pecorino sprawdzą się ze względu na swój pikantny wymiar.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Josue rosso terre siciliane 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.