Przechowywać w piwnicy przez 20 lat albo dłużej. Dekantować przez 2 do 3 godzin przed podaniem.Jest to jedno z najistotniej imponujących i luksusowych czerwonych win, które od jakiegoś czasu pochodzą z Australii Południowej.
Ma żywy czerwony odcień z akcentami królewskiej purpury. W nosie można znaleźć bogatą mieszankę morwy, śliwki, żurawiny i czekolady, z nutami świeżej mięty rozwijającymi się w miarę wietrzenia wina. Wytwarzane jest w 100% z Shiraz, skatalogowanego z Clare Valley, jednego z najstarszych regionów winiarskich w Australii.Winiarnia Jim Barry została zbudowana w latach 60.
przez jej tytułowego właściciela i jego żonę, Nancy. Był on ważną postacią w rozwoju południowej Australii jako regionu winiarskiego, a jego duch przedsiębiorczości jest kontynuowany poprzez Petera, reprezentującego drugie pokolenie winiarzy Barry,, a także Toma, Sama i Olivię, troje dzieci Petera.
Armagh początkuje się od intensywnego owocu - w ustach zderzają się nuty kwaśnej czarnej wiśni, czerwonej porzeczki i cassis. Wykazuje gęstą strukturę tanin, wyraźną kwasowość i niezwykłą moc, płynnie łącząc złożone smaki.
W smaku wyczuć można nuty grafitu, suszonych ziół, kakao i kawy. Wino dojrzewało w mieszance francuskiego i amerykańskiego dębu przez 14 miesięcy. Proszę dopasowywać je ze stekiem rib-eye, wystawnym gulaszem wołowym lub pieczoną jagnięciną.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla The armagh shiraz 2008. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.