Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Podawać należycie schłodzone.Jermann Pinot Grigio zostało po raz pierwszy produkowane w 1974 roku i okazało się takim hitem, iż od tego czasu ta uznana włoska winiarnia produkuje je co roku.
Winorośle Pinot Grigio są sadzone na glebach na ogół piaskowcowych i marglistych, które zmuszają je do walki o składniki odżywcze i wodę, produkując winogrona o intensywnym smaku. By zachować świeżość i podkreślić naturalne piękno tych winogron Pinot Grigio, wino jest fermentowane w zbiornikach ze stali rdzoodpornej i dojrzewa poprzez niedługi czas przed butelkowaniem.
skutkiem jest konwencjonalne jasne i żywe włoskie Pinot Grigio, które emanuje podnoszącymi na duchu aromatami grejpfruta, skórki cytryny i białych kwiatów. Pierwszy łyk ujawnia żywą, przepyszną kwasowość uzupełnioną smakami owoców tropikalnych i lekkim jak piórko ciałem.
W ustach jest gładkie z czystym finiszem, co czyni je rewelacyjnym partnerem do owoców morza, letnich zielonych sałatek lub smażonych ryb w towarzystwie grillowanych warzyw. Wspaniale nadaje się na dodatek do klasycznych włoskich potraw, takich jak makaron z atramentem kałamarnicy, borowiki, a choćby duża pizza margherita, dzięki jasnej świeżości, która poprawnie łączy się z kwasowością sosu pomidorowego.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pinot grigio 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.