Pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 17 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniemIsola E Olena Cepparello to flagowe wino posiadłości i ich najkorzystniejsza oferta. Powstaje w 100% z winogron Sangiovese wybranych z najlepszych winnic posiadłości w północnej części Chianti Classico, w Barberino Val d'Elsa.
Aromaty czarnej porzeczki, fiołka i prażonego cedru prowadzą do podniebienia przypominającego czekoladę, czerwone i czarne owoce, wanilię i kminek. Mocne taniny i kwasowość łagodnieją po dekantacji, lecz temu winu przyda się dodatkowo trochę czasu w piwnicy.
Wino o średnim lub pełnym ciele i intensywnym smaku, błaga o bogate jedzenie, które pomoże wygładzić jego szorstkie krawędzie. Grillowany stek, ragu z dzika lub żeberka z grilla byłyby korzystną bazą. Wino to może być na dodatek stosowane jako przekąska po kolacji; proszę spróbować scalić je z deserem z ciemnej czekolady.Isole E Olena nie szczędzi wydatków, jeśli chodzi o ich Cepparello, a obróbka wina w piwnicy to potwierdza.
Starzone w beczkach z francuskiego dębu przez 18-20 miesięcy, winiarz Paolo De Marchi akcentuje finezję nad mocą tego wina i kontynuował polepszanie procesu jego produkcji w całej jego historii. Ojciec De Marchi uważał, że kupowanie nowego francuskiego dębu, zielone zbiory i starzenie przez długi czas to strata pieniędzy, ale Paolo nalegał na kontynuację, a owoce jego pracy opłaciły się w znacznym stopniu.
Cepparello to wino, które może starzeć się poprzez dużo lat, a dzięki winnicom w kwiecie wieku jest dzisiaj winem o dużej finezji i złożoności
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cepparello 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.