Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 5 lat. Podawać schłodzone. Od lat pięćdziesiątych Giuseppe Inama zaczął zespajać cenne niepokaźne działki w regionie Soave Classico w Wenecji Euganejskiej, gdy tylko miał wystarczająco dużo pieniędzy.
Dziś jego dziedzictwo jest kontynuowane przez jego rodzinę, która opiekuje się ponad 30 hektarami winorośli, które są uprawiane w sposób naturalny i zgodnie ze zrównoważonymi praktykami rolniczymi.Ta imponująca pojedyncza winnica Soave jest wytworzona z najwyższej jakości owoców z Carbonare, zniewalającej winnicy z widokiem na stromą dolinę, gdzie 40-letnie winorośle rosną na historycznych pergolach.
Nazwa pochodzi od wcześniejszego użycia nieruchomości jako miejsca pozyskiwania drewna, które następnie stosowano do produkcji węgla. Chłodne powietrze z pobliskich Piccole Dolomiti, czyli "nieznacznych Dolomitów", i nad wyraz czyste strumienie, które otaczają posiadłość, pomagają w wytwarzaniu wyrafinowanych, ale skoncentrowanych win o znacznej złożoności aromatycznej.
Naturalny charakter winogron i terroir jest podkreślany przez fermentację wina w zbiornikach ze stali nierdzewnej poprzez 12 miesięcy, a następnie 6 miesięcy dojrzewania w butelkach. Pachnące nuty wiciokrzewu, jasnych cytrusów i owoców sadu dominują w nosie, a pierwszy łyk ujawnia pikantną świeżość, lekkie ciało i czyste wykończenie.
wyśmienite jako aperitif albo partner do ostryg, sałatek liściastych lub sushi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Vigneti di carbonare soave classico 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.