Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 15-20 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę.Założona około 30 lat temu winiarnia Ilatium Morini to rodzinna marka zlokalizowana w Mezzane di Sotto, w prowincji Werona.
Tutaj, w sercu Valpolicella, uprawa winorośli sięga czasów starożytnych Rzymian, niegdyś nazywanych przez miejscowych "latii". I to właśnie te starożytne korzenie są inspiracją dla nazwy firmy, prowadzonej dziś przez 7 braci i kuzynów.
Wino jest mieszanką Corvina, Corvinone, Rondinella, Croatina i Oseleta, pochodzących z winnic położonych ponad 200 metrów nad poziomem morza, na glebach wapiennych. Po wysuszeniu, w styczniu winogrona pozostawia się do maceracji przez 20-30 dni.
Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze, aby zagwarantować całkowitą ekspresję aromatyczną winogron. Gotowe wino jest następnie starzone w mieszance francuskiego i amerykańskiego dębu, a następnie poprzez kolejne 8-10 miesięcy w butelce.Wino ma przejrzysty i intensywny kolor z rubinowymi odcieniami czerwieni.
W nosie pachnie aromatami dojrzałych czerwonych owoców i nutami przypraw i kakao. Na podniebieniu jest bogate i miękkie z dojrzałymi i należycie zintegrowanymi taninami. Ma dobre ciało i długi, ciepły finisz.
nieprzeciętnie komponuje się z delikatnym, soczystym stekiem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Campo leon amarone della valpolicella 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.