Przechowywać w piwnicy poprzez 20 lat lub dłużej. Dekantować do 2 godzin przed podaniem.Jest to nieprzeciętne Brunello, otwierające się odurzającymi aromatami jeżyn, jagód, liści laurowych, zmiażdżonych niebieskich śródziemnomorskich kwiatów i gorącej skóry.
Zostało wytwarzane w 100% z Sangiovese, lecz winiarni Il Marroneto udało się zawrzeć w tym konwencjonalnym Montalcino naprawdę wyjątkowy, stylowy charakter. Jest to długie wino, nadzwyczajne na relaksujące wieczory i zdrowe posiłki z przyjaciółmi.Il Marroneto powstało w 1975 roku, kiedy Alessandro Mori i jego brat zasadzili pierwsze winnice na glebach wzgórza Montalcino, z widokiem na starożytne miasto Siena.
Bracia Mori nadal pracują w winiarni, obserwując każdy etap bezkompromisowego podejścia Il Marroneto do produkcji wina. W klasycznym toskańskim stylu, zdrowie ziemi jest najważniejsze, pozwalając słońcu, glebie i winogronom błyszczeć w każdej butelce.To Brunello di Montalcino jest pełne ciała, a równocześnie szczególnie szczupłe.
Łączy w sobie odważną, taninową teksturę z bajecznym kwasowym napięciem, dzięki położeniu winnicy 400 metrów nad poziomem morza. Na podniebieniu można odkryć nuty balsamiczne, rozmaryn, krwistą pomarańczę i mieszankę czarnych owoców z nutami mineralności.
Wino dojrzewało przez 39 miesięcy w dębowych beczkach, a następnie spędziło kolejne 10 miesięcy w butelce przed wypuszczeniem na rynek. Wino to będzie wspaniałe w połączeniu z dojrzałymi serami, dziczyzną albo pieczonymi czerwonymi mięsami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Brunello di Montalcino 2017. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.