Proszę radować się nim teraz albo przechowywać w piwnicy przez kilka lat. Podawać schłodzone, bez konieczności dekantacji. Jednakże Hubert Meyer stał się winiarnią dopiero w 1976 roku, rodzina Meyer ma historię uprawy winorośli, która sięga 10 pokoleń wstecz.
Założyciel Hubert przekazał pałeczkę swojemu synowi Pierre'owi, który wykorzystuje swoją głęboką wiedzę o regionie do produkcji niesamowitego wyboru win, równocześnie musujących, jak i spokojnych. Jeśli jedno jest oczywiste w winach rodziny Meyer, to to, że znają oni terroir Blienschwiller w Alzacji lepiej aniżeli ktokolwiek inny.W swych winach musujących winiarnia Hubert Meyer wykorzystuje Pinot Blanc i Pinot Noir, parę odmian o chłodnym klimacie, które rozwijają się w górzystym regionie Alzacji.
Ten Rosé Cremant jest tworzony w 100% z Pinot Noir, w tradycyjnym stylu szampańskim. Przed butelkowaniem wino spędza 18 miesięcy na osadzie z winogron, nadając mu cudownie okrągłą konsystencję.Wino ma niebanalny jasnoróżowy odcień i bogaty bukiet.
Odnajdą w nim Państwo aromaty truskawek, płatków róż i sporo przepysznych kwaśnych owoców - zielone jabłko, skórka cytryny i czerwone jagody. W ustach jest przyjemnie wytrawne, z aromatami czerwonych mięsistych owoców, miodu i cytrusów.
Wyczuwalna jest ponadto rozkoszna drożdżowa nuta, która przywodzi na myśl brioszkę i chleb na zakwasie. Jest to perfekcyjny dobór, jeśli szukają Państwo wina wszechstronnego i przychylnego jedzeniu. Proszę spróbować zespoić je z lodami, tartami owocowymi, a nawet smażonym kurczakiem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cremant d'alsace rose brut. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.