Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie trzeba dekantować. Podawać schłodzone. Rodzinna winiarnia Henri Champliau, położona w Côte Chalonnaise w Burgundii, zawdzięcza swoją nazwę dziadkowi założyciela Alexandre'a Graffarda.
Od 2016 roku marka produkuje rewelacyjne Cremant de Bourgogne, koncentrując swoją produkcję przede wszystkim na Pinot Noir z ograniczonymi plonami i ręcznymi zbiorami. Producent działa jako "negociant", współpracując bezpośrednio z plantatorami bez pośredników, by wybrać wysokiej jakości winogrona do swych win.Cremant de Bourgogne Rose Brut to mieszanka Pinot Noir z dodatkami Chardonnay i Gamay.
Winogrona są delikatnie tłoczone i winifikowane oddzielnie. Po zmieszaniu wino poddawane jest refermentacji w butelce zgodnie z klasyczną metodą Champenoise, a następnie pozostawia się je na 12 miesięcy, by odpoczęło na drożdżach.
cykl ten sprzyja rozwojowi bardziej złożonego profilu aromatycznego.Wino ma spektakularny łososiowo-różowy kolor z małymi bąbelkami. W nosie aromaty śladowych czerwonych owoców, czerwonych jabłek i grejpfruta, białych kwiatów i lekkich nut brioszki.
Na podniebieniu jest żywe i eleganckie. Chardonnay i Gamay dodają odpowiednio świeżości i tekstury. Finisz jest świeży i towarzyszy mu kremowy mus. Proszę spróbować z pieczonym łososiem, pstrągiem łososiowym lub świeżym serem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cremant de bourgogne rose brut. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.