Pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Podawać schłodzone. Jedna z najszczególniej wysuniętych na południe winiarni w Afryce, Hamilton Russell, położona jest w przepięknej dolinie Hemel-en-Aarde, w pobliżu wybrzeża, gdzie chłodne warunki są idealne do produkcji wina premium.
Posiadłość została założona w 1975 roku, kiedy Tim Hamilton Russell zakupił 170 hektarów dziewiczej niezabudowanej ziemi po długich poszukiwaniach miejsca z rewelacyjnym terroir. Po szeroko zakrojonych badaniach w 1994 r.
tylko 52 hektary ziemi zostały zidentyfikowane jako stosowne do uprawy najwyższej jakości winogron. Zamiast eksperymentować z szeroką gamą winogron, posiadłość koncentruje się wyłącznie na Chardonnay i Pinot Noir, które prawidłowo rozwijają się w klimacie morskim.Złożoność i elegancja tego oszałamiającego Chardonnay w stylu Starego Świata rośnie na kamienistych i gliniastych glebach, które pomagają wyeksponować świeżość i aromat tej odmiany.
W winiarni winogrona są skrupulatnie tłoczone i fermentowane w dębowych beczkach. Młode wino jest następnie starzone na osadzie w beczkach przez 9 miesięcy przed butelkowaniem.Jasna limonka, gruszka i subtelne nuty owoców tropikalnych definiują nos, w trakcie gdy pierwszy łyk ujawnia wyraźną kwasowość, przeciętne ciało i nuty brioszki, tostów i wanilii z cyklu dojrzewania.
Konsystencja jest bogata i kremowa z miękkimi taninami i długim pikantnym finiszem. Wspaniale pasuje do pieczonego kurczaka, kremowych dań rybnych, a choćby mięs w doniczkach i terrin.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Chardonnay 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.