Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Dekantować do 2 godzin przed podaniem.To czerwone wino jest mieszanką 80% Tempranillo, 10% Cabernet Sauvignon i 10% Merlot. Otwiera się hojnym nosem dojrzałej wiśni, malin, zielonych ziół, lukrecji i mineralności.
Owoce pochodzą z bogatych w wapień gleb w Ribera del Duero, które nadają winu pewną elegancję. Ama winnica znajduje się pomiędzy miastami Pesquera i Valbuena de Duero. Rozciąga się na 167 hektarach tego uznanego hiszpańskiego regionu.
Hacienda Monasterio została założona w latach 90. Przez Petera Sissecka, duńskiego winiarza, do którego dwa lata później dołączył lokalny winiarz Carlos de la Fuentes. Razem sprawili, że Hacienda Monasterio stała się jedną z potęg Tempranillo w północnej Hiszpanii.Ta mieszanka win z posiadłości ma jasny rubinowy odcień w kieliszku, a na języku jest czysta i żywa.
Proszę zwrócić uwagę na nuty malin, wiśni, lukrecji i przypraw do pieczenia, a wszystko to w połączeniu z klasyczną dymnością Tempranillo. Posiada jedwabiste, drobnoziarniste taniny i żywą kwasowość. Warto przechować je w piwnicy przez jakiś czas.
Na długim finiszu wyczuwalne są nuty mineralności i oszałamiająco gładka konsystencja. Proszę konsolidować to wino z deską wędlin, wędzonym serem albo czerwonym mięsem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.