Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zaleca się dekantację poprzez pół godziny. Położona w podstrefie Amandi D.O. Ribeira Sacra w Galicji, Bodega Guimaro jest własnością rodziny Rodriguez i jest aktualnie prowadzona poprzez Pedro Rodrigueza z pomocą Raula Pereza jako konsultanta.
Posiadłość obejmuje około 10 hektarów winnic i kupuje uzupełniające winogrona od wybranych plantatorów w okolicy. Nazwa winnicy jest hołdem dla dziadka Pedro i oznacza buntownika w języku galicyjskim. Wino jest mieszanką z reguły Mencía, z dodatkami Brancellao, Merenzao, Garnacha, Mouratón, Negreda i Sousón.
Winogrona są selekcjonowane i zbierane z winnicy Meixeman, jednej z najstarszych posiadłości rodziny, położonej na wysokości od 350 do 450 metrów. Tutaj winorośle, które mają ponad siedemdziesiąt lat, cieszą się południowo-wschodnią ekspozycją, a także łupkową i granitową glebą.
Po winifikacji gotowe wino leżakuje w drewnianych stożkach przez 6 miesięcy i w dębowych beczkach poprzez 12 miesięcy. Finca Meixeman ma jasny kolor z żywymi odcieniami wiśni. W nosie ujawnia aromatyczny i fascynujący profil aromatyczny z szykownymi nutami czerwonych owoców, a następnie nutami dzikich ziół i fiołków.
Na podniebieniu ma prawidłowe ciało i owocowy charakter. Jest wyraziste i jednostajne, koliste i aksamitne, z długim i delikatnie balsamicznym finiszem. Proszę spróbować z kotletami jagnięcymi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Finca meixeman 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.