Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma potrzeby dekantacji. Założona poprzez rodzinę Pedro Rodrigueza w galicyjskim regionie Ribeira Sacra, Guímaro produkuje jedne z najbardziej ekscytujących win w Hiszpanii ze starych winorośli lokalnych odmian posadzonych na stromych zboczach z widokiem na rzekę Sil.
Wysokość nad poziomem morza i chłodny nocny klimat tworzą tu adekwatne warunki do produkcji win o obfitej świeżości i prawidłowym aromacie. Marka, w której Raúl Pérez ponadto współpracuje od 2001 roku, ma około 10 hektarów winnic.
Guimaro Blanco to mieszanka Godello, Treixadura, Albariño, Torrontés i Loureira. Winogrona pochodzą z różnych winnic położonych na wysokości od 300 do 500 metrów nad poziomem morza w dorzeczu Sil, na glebach gliniastych, piaszczystych, łupkowych i granitowych.
Po ręcznych zbiorach i krótkim okresie zimnej maceracji i fermentacji, gotowe wino spoczywa na osadzie przez 7 miesięcy. Wino ma jasny słomkowo-żółty kolor oraz pokaźny i młodzieńczy profil aromatyczny z nutami dojrzałych żółtych owoców i nut balsamicznych, rumianku i śródziemnomorskich ziół, takich jak szałwia i laur.
Na podniebieniu jest wyraziste i złożone, świeże i stabilne z przyjemnym długim i orzeźwiającym finiszem, który przypomina nuty balsamiczne. Świetnie pasuje jako aperitif, lecz także dobrze komponuje się z owocami morza i sałatkami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Blanco 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.