Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 11 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem. Ten konkretny Cabernet Sauvignon jest wykonany z najwyższej jakości owoców pochodzących z winnicy Grgich Hills w Yountville i w mniejszych proporcjach z Rutherford i Calistoga.
Posiadłość dodaje niewielką liczba Petit Verdot, Merlot i Cabernet Franc do Cabernet Sauvignon, by dodać dodatkowej złożoności i głębi gotowej mieszance. Skutkiem jest niezwykle dopracowany i bogaty Cabernet, który pęka w szwach od głębokich ciemnych owoców, takich jak cassis, jeżyny i czarne porzeczki.
Na podniebieniu jest pełne ciała, potężne taniny i bogate nuty przypraw do pieczenia, ciemnej śliwki i wanilii, które długo utrzymują się na języku. Odważny profil smakowy powoduje, że jest to świetny partner do dań z czerwonego mięsa, w tym steków, żeberek i wołowiny bourguignon.
Założycielem Grgich Hills jest legendarny Miljenko "Mike" Grgich, który pomógł umieścić Kalifornię na mapie świata jako poważnego producenta wina. W 1976 roku Chardonnay, które Grgich wyprodukował dla Chateau Montelena, zostało wybrane jako zwycięskie białe wino w popularnym konkursie ślepej degustacji Judgement of Paris.
Panel francuskich ekspertów winiarskich wybrał wino Grgicha przed wieloma najlepszymi białymi Burgundami, udowadniając, iż Kalifornia jest co najmniej równa jednemu z najbardziej prestiżowych francuskich regionów winiarskich.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cabernet sauvignon 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.