Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Podawać schłodzone. Nazwana na cześć skały osadowej, która znamionuje większość gleby w okolicy, Greywacke to producent założona przez Kevina Judda, który poprzez 25 lat był winemakerem w sławnej na całym świecie Cloudy Bay.
Wina wyprodukowane są w winiarni Dog Point z najkorzystniejszych owoców, które Judd pozyskuje z dojrzałych winnic w całym regionie Marlborough.Winogrona do tego tradycyjnego nowozelandzkiego Sauvignon pochodzą z południowych dolin Marlborough, a także z doliny Awatere i równin Wairau.
W winiarni fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali rdzoodpornej, a część jest fermentowana oddzielnie przy użyciu dzikich drożdży. Tam, gdzie to możliwe, Judd dąży do nieznacznej interwencji w produkcję wina, żeby pozwolić terroir i najczęściejści odmiany zabłysnąć w gotowym winie.
Nos otwiera się intensywnymi nutami melona, papai i białej brzoskwini oraz zielonej papryki i suszonych ziół. Na podniebieniu jest przepyszna świeżość, lekkie ciało i poprawnie zaokrąglona tekstura dzięki praktyce fermentacji niewielkiej ilości wina w dębowych beczkach.
doskonały dobór do serwowania jako aperitif albo obok obszernego półmiska świeżych owoców morza, liściastych letnich sałatek albo pieczonego kurczaka.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sauvignon blanc 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.