Przechowywać w piwnicy do 9 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Rodzina Glaetzer wyemigrowała do Barossy z Brandenbergu w Niemczech w 1888 roku, stając się jedną z pierwszych rodzin, które rozpoczęły produkcję wina w dolinie.
Colin Glaetzer zdecydował się założyć własną rodzinną winiarnię w 1995 roku po pracy dla innych lokalnych producentów, w tym Barossa Valley Estate. Wkrótce w jego ślady poszedł syn Ben, który w 2004 r., w wieku zaledwie 26 lat, otrzymał nagrodę Qantas Young Winemaker of the Year.Filozofia Glaetzera koncentruje się wokół produkcji śladowych partii nieszablonowych win Barossa wytworzonych równocześnie z klasycznych lokalnych odmian, jak i nowszych winogron z Włoch i innych krajów europejskich.
Wallace to interpretacja Glaetzera konwencjonalnej mieszanki GSM lub Grenache, Syrah i Mourvedre. Owoce pochodzą z winnic w chłodniejszym podregionie Ebenezer w najszczególniej wysuniętej na północ części doliny Barossa, które są obsadzone 50-80-letnim Syrah i 50-100-letnim Grenache.Dzięki intensywności i złożoności starych owoców Grenache, ten komponent mieszanki nie musi spędzać dużo czasu w dębie.
Natomiast Syrah dojrzewa w używanych dębowych beczkach poprzez 16 miesięcy przed zmieszaniem i butelkowaniem. Pomaga to stworzyć nad wyraz bogatą i skoncentrowaną czerwień z dużą ilością ciemnych jagód, śliwek, suszonych owoców i pikantnych nut.
Shiraz gwarantuje spore, pełne ciało i wyjątkowo długie pikantne wykończenie, podczas gdy Grenache dodaje należycie zaokrągloną, gładką teksturę i dojrzałe taniny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Wallace 2021, AU-GZ-210004. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.