Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 13 lat. Nie trzeba dekantować przed podaniem.Rodzina Glaetzer po raz pierwszy przybyła do doliny Barossa w 1888 roku po opuszczeniu rodzinnego Brandenbergu w Niemczech, by stworzyć dla siebie nowy dom w Australii.
Tutaj stali się jednymi z pierwszych zarejestrowanych hodowców winogron w Barossa i Clare Valley. Tradycja ta była kontynuowana poprzez Colina Glaetzera, który założył własną winiarnię w 1995 roku. Syn Colina, Ben, ponadto poszedł w ślady rodziny i w 2004 roku otrzymał nagrodę Qantas Young Winemaker of the Year.becnie Ben jest winiarzem w firmie Glaetzer, która specjalizuje się w produkowaniu unikatowych win Barossa w minimalnych partiach.
Rodzina eksperymentuje obecnie z 35 odmianami winogron, lecz królem Barossy pozostaje Shiraz. Ta podkreślająca się butelka nosi nazwisko żony Colina i prezentuje wykwintne podejście do tej solidnej odmiany.
Winogrona pochodzą z 30-120-letnich winorośli w chłodniejszym podregionie Ebenezer w Barossa, z długą maceracją w celu wydobycia znacznej ilości koloru i tanin.Młode wino jest następnie starzone w nowych i używanych beczkach z francuskiego dębu przez 16 miesięcy przed butelkowaniem.
Bogate nuty cassis, ciemnej wiśni i suszonych owoców definiują nos, podczas gdy pierwszy łyk ujawnia soczyste, pełne ciało, dojrzałe taniny i korzystnie zaokrągloną teksturę z niezwykle długim, przyprawionym finiszem.
nadzwyczajne wino do przechowywania w piwnicy poprzez kolejną dekadę, choć można się nim radować również dzisiaj z wielkimi daniami z czerwonego mięsa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Bishop shiraz 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.