Przechowywać w piwnicy do 12 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Glaetzer został założony w 1995 roku przez Colina Glaetzera, który produkował wino w Barossa Valley Estate, zanim zdecydował się na produkcję i butelkowanie własnych win.
Syn Colina, Ben, poszedł w ślady ojca i w 2004 roku, w wieku zaledwie 26 lat, otrzymał tytuł Młodego Winiarza Roku Qantas. Ben jest aktualnie winiarzem w Glaetzer, gdzie specjalizuje się w produkowaniu niewielkich ilości najwyższej jakości win Barossa z północnego podregionu Ebenezer.Glaetzer eksperymentuje aktualnie z około 35 najróżniejszymi odmianami winogron, żeby zobaczyć, które najlepiej pasują do lokalnego terroir, lecz Shiraz króluje w Barossie, jak w tej kultowej butelce, która została nazwana na cześć króla wszelkich bogów w mitologii egipskiej.
Winogrona pozyskiwane są z 50-130-letnich winorośli w Ebenezer, a owoce poddawane są winifikacji w otwartych fermentatorach. Młode wino dojrzewa następnie w nowych beczkach z francuskiego dębu przez 16 miesięcy.
Wino jest butelkowane bez odfiltrowania, aby uchwycić czysty naturalny charakter winogron i terroir. Wynikiem jest przystojny, potężny Shiraz o atramentowo-fioletowym odcieniu i intensywnych aromatach cassis, jeżyn i śliwek doprawionych czarnym pieprzem.
Pierwszy łyk ujawnia solidne, pełne ciało, solidne taniny i niesprężystą strukturę, która poprawnie zareaguje na dopełniające przechowywanie w piwnicy. Proszę trzymać je przez kolejną dekadę albo cieszyć się nim już teraz w towarzystwie sporego gulaszu wołowego, grillowanych żeberek albo bogatych dań z dziczyzny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Amon-Ra Shiraz 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.