Przechowywać w piwnicy do 12 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Glaetzer został założony w 1995 roku przez Colina Glaetzera, który produkował wino w Barossa Valley Estate, zanim zdecydował się na produkcję i butelkowanie własnych win.
Syn Colina, Ben, poszedł w ślady ojca i w 2004 roku, w wieku zaledwie 26 lat, otrzymał tytuł Młodego Winiarza Roku Qantas. Ben jest obecnie winiarzem w Glaetzer, gdzie specjalizuje się w wytwarzaniu niewielkich ilości najwyższej jakości win Barossa z północnego podregionu Ebenezer.Glaetzer eksperymentuje aktualnie z około 35 różnorodnymi odmianami winogron, żeby zobaczyć, które najlepiej pasują do lokalnego terroir, ale Shiraz króluje w Barossie, jak w tej kultowej butelce, która została nazwana na cześć króla wszelkich bogów w mitologii egipskiej.
Winogrona pozyskiwane są z 50-130-letnich winorośli w Ebenezer, a owoce poddawane są winifikacji w otwartych fermentatorach. Młode wino dojrzewa następnie w nowych beczkach z francuskiego dębu przez 16 miesięcy.
Wino jest butelkowane bez filtrowania, żeby uchwycić czysty naturalny charakter winogron i terroir. Efektem jest przystojny, konkretny Shiraz o atramentowo-fioletowym kolorze i intensywnych aromatach cassis, jeżyn i śliwek doprawionych czarnym pieprzem.
Pierwszy łyk ujawnia potężne, pełne ciało, mocne taniny i nieelastyczną strukturę, która prawidłowo zareaguje na dopełniające przechowywanie w piwnicy. Proszę trzymać je poprzez kolejną dekadę lub cieszyć się nim już dzisiaj w towarzystwie pokaźnego gulaszu wołowego, grillowanych żeberek lub bogatych dań z dziczyzny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Amon-ra shiraz 2016. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.