Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 4 lat. Podawać schłodzone. Rodzina Giusti produkuje wino w Treviso i okolicach we włoskim regionie Veneto od 1600 roku. Jednak dopiero w 2004 roku Ermenegildo Giusti założył progresywną winiarnię, kupując dwa hektary cennych winorośli w winnicy Dal Col, która została posadzona w 1945 roku.
aktualnie Giusti ma około 100 hektarów ziemi, co stanowi 14% całkowitej powierzchni asygnowanej na Prosecco w ramach włoskiego systemu apelacji. Wieloletnie doświadczenie rodziny w produkcji wina musującego jest widoczne w tym interesującym różowym Prosecco.
Winogrona Glera pochodzą z posiadłości Rosalia i są mieszane z Pinot Nero z posiadłości Case Bianche. Tutejsze warunki są wspaniałe do produkcji wina musującego dzięki bogatym w glinę glebom aluwialnym i łagodnemu klimatowi, a owoce są dokładnie zbierane ręcznie, aby zmaksymalizować jakość gotowego wina.woce są następnie poddawane winifikacji zgodnie z konwencjonalnym procesem Prosecco, z wtórną fermentacją odbywającą się w zbiornikach i młodym winem pozostawionym do dojrzewania na osadzie poprzez 3 miesiące.
Pomaga to uchwycić naturalną świeżość winogron i zaprezentować charakterystyczne nuty zielonego jabłka i cytrusów Glera oraz dojrzałych czerwonych owoców jagodowych Pinot Nero.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Rosalia prosecco rose extra dry 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.