Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 4 lat. Podawać schłodzone. Posiadłość Giusti ma 14% całkowitej ziemi przeznaczonej pod Prosecco, co czyni ją jednym z największych właścicieli ziemskich w szerszym regionie Veneto.
Choć założona dopiero w 2004 roku poprzez Ermenegildo Giusti, rodzina Giusti produkuje wino w Treviso od 1600 roku i jest renomowana równocześnie za wina musujące, jak i spokojne, równocześnie lokalnie, jak i za granicą.To pyszne Prosecco Superiore prezentuje talent i doświadczenie winiarskie Giusti, wykorzystując najwyższej jakości winogrona Glera ze wzgórz Montello i Asolo.
Tutejsze warunki są znakomite do produkcji wina premium dzięki długiemu okresowi dojrzewania i łagodnemu klimatowi, który pomaga zachować niemało świeżości i aromatów w owocach. W winiarni winogrona są najpierw fermentowane, żeby stworzyć wino bazowe, po czym następuje kolejna fermentacja w zbiornikach, która tworzy delikatne bąbelki.Dojrzała brzoskwinia, zielone jabłko i soczyste cytrusy natychmiast wyłaniają się z kieliszka, a następnie subtelne nuty wiciokrzewu i kwiatu jaśminu.
Pierwszy łyk ujawnia przepyszną kwasowość, gładkie bąbelki i rześki, czysty finisz z interesującymi owocowymi smakami. Nieprzeciętne do serwowania jako aperitif lub do kremowych serów, owoców morza lub liściastych letnich sałatek.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Asolo Prosecco Superiore Extra Brut. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.