Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 25 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę.Założona w latach 50-tych winiarnia Giovanni Corino zyskała rozgłos w latach 80-tych, kiedy to Giuliano, syn założyciela, przejął firmę, koncentrując się na produkcji win Barolo z firmowych winnic Cru.
Dziś posiadłość rozciąga się na około 9 hektarach winnic i produkuje wysokiej jakości lokalne wina w innowacyjnym stylu. To wino jest wytwarzane w 100% z winogron Nebbiolo z winnicy Giachini, położonej w gminie La Morra, z południową ekspozycją, na glebie gliniasto-wapiennej.
Po zbiorach, krótkiej maceracji na skórkach i fermentacji, wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez 24 miesiące, a następnie łączy się i pozostawia w stali na 6 miesięcy. Po butelkowaniu wino odpoczywa przez około 12 miesięcy, zanim zostanie wypuszczone na rynek.Barolo Vigna Giachini ma nieprzeciętny rubinowy odcień z krawędzią granatu.
W nosie ujawnia fascynujący aromatyczny zapach z charakterystycznymi nutami Nebbiolo, takimi jak fiołek, runo leśne, jeżyna i czarna wiśnia, a następnie nuty tytoniu, lukrecji i wanilii. Na podniebieniu jest pełne i okrągłe z konkretnymi i dobrze zintegrowanymi taninami.
Wyczuwalna jest silna nuta mineralna i dobry kwasowy kręgosłup, które tworzą świetną równowagę. Finisz jest długi, trwały i bardzo elegancki, przywołujący nuty korzenne i lukrecji. Doskonałe do dzika i dojrzałych serów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barolo vigna giachini 2017. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.