Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie wymaga dekantacji, lecz najlepiej otworzyć je pół godziny przed podaniem.Rodzinna winiarnia Giovanni Corino jest jedną z najmocniej prestiżowych w Piemoncie i na wzgórzach Langhe i jest powszechnie znana ze swych win Barolo.
firma, założona w 1952 roku przez Giovanniego, który początkowo uprawiał dzierżawioną ziemię w parafii La Morra, jest dziś zarządzana przez Giuliano wraz z żoną Stefanią. Ich filozofia produkcji wina jest oparte na znacznej miłości do terytorium i szacunku dla środowiska, co znajduje odzwierciedlenie w winnicy w eliminacji pestycydów i wyłącznym stosowaniu nawozów naturalnych.Winogrona Barbera są zbierane z winnic posadzonych na glebach gliniasto-wapiennych, a następnie pozostawione do maceracji przez około tydzień.
Po winifikacji i fermentacji malolaktycznej wino pozostaje w barriques przez około 18 miesięcy. Następnie jest łączone i pozostawiane w stali na kolejne 3-4 miesiące.Barbera d'Alba Ciabot du Re ma intensywny odcień z rubinowymi odcieniami i fioletowymi refleksami.
W nosie ujawnia owocowy profil aromatyczny z nutami jagód, wanilii i innych słodkich przypraw. Na podniebieniu jest soczyste i żywe z prawidłową strukturą i przyjemną, prawidłowo zbalansowaną świeżością. Finisz jest trwały i owocowy.
Jest to świetne wino do dziczyzny, zwłaszcza kuropatwy, gołębia i bażanta.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barbera d'Alba Ciabot du Re 2021, IT-OI-210001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.