Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 25 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę.Położona w gminie La Morra, w prowincji Cuneo, posiadłość Gianni Gagliardo ma niezwykle długą tradycję winiarską, która sięga odległych lat 1800, ale dopiero w latach 70.
pierwsze butelki zostały wprowadzone na rynek pod obecną marką. Dziś producent jest jedną z najbardziej znanych w Barolo i posiada 10 działek winnic, rozmieszczonych w 5 rozmaitych gminach, z których produkuje gustowne i szczególnie cenne wina.
W 2017 roku producent nabyła na dodatek posiadłość Garetto, położoną w Agliano Terme, w samym sercu obszaru produkcyjnego Barbera d'Asti.Winogrona Nebbiolo do Barolo Gianniego Gagliardo są wybierane z rozmaitych winnic położonych w gminach La Morra, Monforte, Serralunga, Barolo i Verduno.
Po fermentacji wino dojrzewa przez 27 miesięcy w pokaźnych dębowych beczkach.Jest to złożone wino o nadzwyczajnym charakterze, które ma intensywny rubinowo-czerwony kolor oraz złożony i odurzający profil aromatyczny.
W nosie ujawnia aromaty suszonych płatków róży, jagód i delikatnych nut korzennych. Na podniebieniu jest charakterne i wysmakowane, jednostajne i owocowe. Taniny są solidne,korzystnie zintegrowane, a finisz długi i błogi.
Jest to wyśmienite wino do dziczyzny,dobrze komponuje się również z przepisami na bazie trufli i lasagne z grzybami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barolo 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.