Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Dekantować przez 2 godziny.Głęboki rubinowy odcień zapowiada konwencjonalne wino nieprzeciętnej jakości. Nos potwierdza tę obietnicę intensywnymi aromatami wiśni, dojrzałych czarnych owoców, ziół i lekkiej ziemistości.
Podniebienie dostarcza intensywnych smaków czarnych i czerwonych owoców, przypraw, ziół i polnych kwiatów. Wino jest dobrze zbudowane, ma znakomitą kwasowość, która rewelacyjnie łączy się z dojrzałymi taninami.
długofalowy finisz zapewnia na końcu bogatą ofertę czekolady.pasuje do bogatych dań z wołowiny, dziczyzny, pieczonych mięs i konkretnych serów. Dbałość winiarni o szczegóły podczas produkcji win sprawia, że to wino jest tak dobre.
Ręcznie zbierane winogrona są fermentowane w kadziach ze stali rdzoodpornej poprzez cztery tygodnie. Następnie wino dojrzewa w nowych i starych dębowych beczkach przez 12 miesięcy, po czym poprzez kolejne 12 miesięcy leżakuje w butelce.Rodzina Gaja nabyła posiadłość Pieve Santa Restituta w 1994 roku.
Znajduje się ona w południowo-zachodniej części apelacji Brunello di Montalcino i obejmuje 40 akrów winnic. Nazwa pochodzi od kościoła Santa Restituta, który znajduje się na terenie posiadłości. Został on ładnie odrestaurowany poprzez rodzinę i aktualnie stanowi temat etykiet win.
Rodzina uzyskała w dodatku kolejne 25 akrów w północno-wschodniej części apelacji i opracowała najnowocześniejszy zakład produkcji wina oraz podziemną piwnicę, która obniża wpływ na środowisko - temat szczególnie bliski sercu rodziny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino 2019, IT-GA-190007. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.