Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 16 lat. Dekantować 2 godziny. Intensywny czerwony kolor, w nosie nuty kwiatowe, lecz z dojrzałymi czerwonymi i czarnymi owocami, ziołami, przyprawami, a nawet nutą lukrecji.
W smaku dojrzałe owoce, przyprawy i wanilia z nutami tytoniu i skóry. Jedwabiste taniny są dobrze zintegrowane i jednostajne wysokim alkoholem i idealną kwasowością. Prowadzi to do długiego, długofalowego finiszu z nutą przypraw na końcu.
Fantastycznie pasuje do bogatych gulaszy wołowych, steków, dziczyzny, bogatych serów i dziczyzny.proces produkcji wina zaczyna się od ręcznego zbioru winogron, dzięki czemu docierają one do winiarni w najlepszym możliwym stanie.
Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach o kontrolowanej temperaturze przez 3 tygodnie, a następnie wino dojrzewa przez 12 miesięcy w dębowych beczkach barrique, a następnie przez kolejne 12 miesięcy w sporych dębowych kadziach.
Nazwa tego wina pochodzi od rodziny, od której nabyto winnice. Rodzina nazywała się Gromis, a nazwa DaGromis oznacza "w domu z rodziną Gromis". Winogrona Nebbiolo, z których wykonane jest DaGromis, pochodzą z dwóch nad wyraz starych winnic w Serralunga i La Morra.
Winnice położone są w kierunku południowo-wschodnim i południowo-zachodnim i znajdują się prawie 1000 stóp i 1500 stóp nad poziomem morza. Skutkiem tego jest wysoki poziom nasłonecznienia, który dojrzewa winogrona, ale z chłodzącym wpływem wysokości, w połączeniu z gliniastą i marglistą glebą, stworzone wino jest tradycyjnym Barolo.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dagromis barolo 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.