Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie trzeba dekantować przed podaniem.W 1970 roku słynny włoski winiarz Angelo Gaja przejął prowadzenie rodzinnej winnicy, która została założona w 1859 roku. Dumny z winiarskiej przeszłości swej rodziny i zdeterminowany, aby poprowadzić posiadłość w przyszłość, Angelo przyniósł ze sobą pełną pasji determinację do produkcji najwyższej jakości win, które stałyby się wzorcowymi przykładami szlachetnego szczepu Nebbiolo.
Jego pionierską wizją było stworzenie włoskich win, które mogłyby konkurować z najkorzystniejszymi winami stworzonymi w Burgundii i Bordeaux.Angelo rozpoczął swoje ambitne plany od przesadzenia większości rodzinnych winnic i zainwestowania w zbiorniki ze stali rdzoodpornej z kontrolą temperatury, które pozwoliłyby mu skrupulatnie kontrolować proces produkcji wina.
Wywołał też lokalne kontrowersje, naśladując najlepszych winiarzy z Bordeaux i Kalifornii, sprowadzając znikome dębowe beczki do starzenia swych win. W tym czasie większość lokalnych producentów nadal używała ogromnych beczek z drewna kasztanowego zwanych botti.Promis jest genialnym przykładem rewolucyjnego podejścia Angelo, ponieważ jest produkowany z owoców pochodzących z Bolgheri w pobliżu wybrzeża Toskanii w stylu "Super Tuscan" z wykorzystaniem międzynarodowych odmian winogron.
Mieszanka składa się z zasady z Merlot wraz z mniejszą proporcją Syrah i Sangiovese, które rozwijają się na lokalnych terre brune lub ciemnych glebach i gorących letnich dniach chłodzonych morską bryzą.
wynikiem jest bogate, zmysłowe czerwone wino, które przepełnione jest nutami ciemnych jagód i śliwek i subtelnymi nutami przypraw dzięki 12-miesięcznemu starzeniu w dębowych beczkach.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ca' marcanda promis 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.