Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Angelo Gaja jest uważany za jednego z najkorzystniejszych włoskich winiarzy dzięki swojej prekursorskiej wizji i determinacji.
W 1970 roku przejął prowadzenie rodzinnej winnicy, której początki sięgają 1859 roku. Angelo zaczął tworzyć najwyższej jakości wina z zniewalającego lokalnego terroir, które byłyby w stanie konkurować z najlepszymi butelkami z Burgundii i Bordeaux.
Aby zrealizować swoją wizję, Angelo przesadził większość winnic w posiadłości i wprowadził progresywne techniki produkcji wina, takie jak zbiorniki ze stali rdzoodpornej o kontrolowanej temperaturze. Ku zaskoczeniu innych lokalnych winiarzy, wprowadził dodatkowo nieznaczne dębowe beczki do dojrzewania zamiast pokaźnych beczek z drewna kasztanowego konwencjonalnie stosowanych w Toskanii.
Ten solidny cuvee nosi nazwę Magari od włoskiego wyrażenia "gdyby to tylko była prawda!", które wyraża nadzieję na przyszłość. Powstaje z Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot uprawianych na glebach bogatych w wapień w nadmorskim regionie Bolgheri.
Każda z odmian jest fermentowana oddzielnie, a następnie dojrzewa w dębie poprzez 12 miesięcy, zanim powstanie ostateczna mieszanka. Skutkiem jest żywa, intensywna czerwień, która eksploduje kwaśną wiśnią, morwą, jałowcem i nutami lukrecji oraz nutami grafitu i przypraw na długim finiszu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ca'marcanda magari 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.