Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie trzeba go dekantować.Założona 30 lat temu przez Leona Karatsalosa i Yiannisa Paraskevopoulosa winiarnia Gaia produkuje nieprzeciętne greckie wina na Santorini i Nemea, dwóch najistotniej prestiżowych regionach winiarskich w kraju.
W Nemea winnice są obsadzone przeważnie lokalnym czerwonym winogronem Agiorgitiko i znajdują się na wysokości około 850 metrów, gdzie panuje stosunkowo chłodny klimat. Natomiast na Santorini najważniejszą odmianą winorośli jest Assyrtiko, która najlepiej sprawdza się na wulkanicznych glebach wyspy.Thalassitis to jednoszczepowe wino oparte na rodzimej winorośli Assyrtiko.
Winogrona pochodzą z winnic położonych w regionach Episkopi, Akrotiri i Pyrgos na wyspie Santorini. Fermentacja i starzenie odbywa się w stali, by zachować i wzmocnić naturalny świeży charakter winogron.
skutkiem jest żywe wino z wielką osobowością, o słomkowo-żółtym kolorze i złotych refleksach. Nos jest żywiołowy i obszerny z nutami wiciokrzewu i świeżych owoców cytrusowych. Na podniebieniu jest wytrawne z silną żyłą mineralną i prawidłowym ciałem.
Jest wyszukane i ma długi, orzeźwiający finisz. Proszę spróbować z owocami morza, skorupiakami i tradycyjnymi greckimi przepisami z serem feta.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Thalassitis 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.