Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie trzeba go dekantować.Gaia Wines to odnosząca sukcesy grecka winiarnia założona w 1994 roku, która produkuje rewelacyjne wina na wyspie Santorini i w regionie Nemea.
Dwaj założyciele Leon Karatsalos i Yiannis Paraskevopoulos zainaugurowali swoją produkcję Thalassitis, białym winem z Santorini na bazie Assyrtiko, fermentowanym i starzonym w stali. Po sukcesie odniesionym podczas pierwszych zbiorów, firma ekspresowo rozwinęła produkcję i w 1999 roku nabyła wyposażoną piwnicę i prywatną winnicę w regionie Nemea, ojczyźnie autochtonicznej odmiany winorośli Agiorgitiko.
producent koncentruje swoją produkcję na rodzimych winoroślach, aby jak najlepiej wyrazić potencjał niektórych greckich terroir.Winogrona Moschofilero pochodzą z winnic Nemea, położonych na wzgórzach o glebach wapiennych i gliniastych, na wysokości około 700 m nad poziomem morza, gdzie niskie temperatury pełną ekspresję aromatyczności tej greckiej winorośli.Wino ma jasny słomkowo-żółty odcień oraz aromatyczny i żywy profil aromatyczny z nutami owoców pestkowych i płatków róży i pikantnymi nutami.
Na podniebieniu wino jest delikatne i świeże z mrowiącą kwasowością i przyjemnym finiszem, który przypomina delikatne korzenne aromaty. Nieprzeciętne jako aperitif, do krewetek i słodko-kwaśnych dań kuchni azjatyckiej.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Moschofilero 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.