Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie ma potrzeby dekantacji.Uruchomiona w 1994 roku przez Leona Karatsalosa i Yiannisa Paraskevopoulosa na greckiej wyspie Santorini, Gaia Wines to pionierski projekt, którego celem jest uchwycenie esencji rodzimych winogron wyspy, łącząc klasyczne metody z najmocniej postępowymi technikami produkcji.Rdzenne winogrona Assyrtiko są winifikowane przy użyciu starożytnej metody zwanej "Koulour"A lub w kształcie kosza, praktyki, która sięga ponad 3000 lat wstecz.
Winiarze splatają łodygi winorośli w formie obfitego kosza, dzięki czemu winogrona są chronione przed wiatrem. Ciepły klimat umożliwia wczesne dojrzewanie.Po delikatnym wyciśnięciu winogron, moszcz pozostaje w maceracji przez około 10 godzin ze skórkami, przed fermentacją.
Powstałe wino dojrzewa poprzez 12 miesięcy w drobnych drewnianych beczkach. To charakterystyczne i żywiołowe białe wino ma lśniący słomkowo-żółty kolor. W nosie wyczuwalne są intensywne aromaty białych jagód i kwiatów z nutami wanilii pochodzącymi ze starzenia w drewnie.
Smak jest niezwykle wysmakowany i mineralny, z niemal chrupiącą teksturą i wyśmienitą kwasowością. Jest to doskonałe wino jako aperitif i jako dodatek do ryb morskich, owoców morza albo marynowanych warzyw i świeżych serów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Assyrtiko wild ferment 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.