Przechowywać w piwnicy do 6 lat. Dekantować poprzez 1 godzinęŻywy rubinowy kolor, ten klasyczny Pinot Noir daje aromaty dojrzałych wiśni, miękkich ciemnych owoców i nut skóry i pieprznych przypraw. Na podniebieniu owoce przechodzą w dojrzałą czarną porzeczkę, wiśnię i przyprawy perfekcyjnie zmieszane z nutami skóry i ziemistości.
Taniny są miękkie,poprawnie zintegrowane, a kwasowość jest dobra, należycie łącząc się ze stosunkowo wysokim alkoholem. Powstałe wino jest niezwykle należycie zbudowane i gwarantuje długi finisz z nutą czekolady na końcu.
perfekcyjnie nadaje się do kiełbasek, wołowiny, jagnięciny, kurczaka, makaronów i serów. Winogrona były winifikowane w kadziach ze stali nierdzewnej z długim okresem maceracji. Następnie wino umieszczono w dębowych beczkach i przeprowadzono wtórną fermentację malolaktyczną.
Następnie dojrzewało w beczkach do 15 miesięcy przed butelkowaniem, gdzie dojrzewało przez kolejne 12 miesięcy przed wypuszczeniem na rynek.Winnice Haas znajdują się w Bolzano w regionie Górnej Adygi we Włoszech.
Znajdują się one w dolinie, która zatrzymuje ciepło i sprawia, iż Bolzano jest jednym z najgorętszych miast we Włoszech. Wraz ze wyśmienitymi winnicami, rodzina Hass może pochwalić się wielopokoleniowym doświadczeniem w wytwarzaniu wina, choć dopiero od niedawna koncentruje się na produkcji jakości, a nie ilości.
Franz Haas, obecny właściciel i winiarz, dokłada wszystkich starań, aby zapewnić, iż uprawiane są najkorzystniejsze owoce, a atrybuty odmianowe i smaki są zachowane w całym procesie. Powstałe wina są najwyższej jakości z czystością smaku i równowagą kojarzoną z winami najwyższej jakości.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pinot Nero 2021, IT-FH-210003. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.