Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Podawać schłodzone. Rodzina Haas od pokoleń zajmuje się uprawą winorośli w malowniczej wiosce Montagna w południowym Tyrolu w północnych Włoszech. Kiedy obecny właściciel Franz Haas przejął firmę, postanowił skierować rodzinny biznes w nowym kierunku i rozpoczął butelkowanie i sprzedaż najwyższej jakości win stworzonych z najkorzystniejszych owoców posiadłości.
Są to wina o ogromnej czystości, świeżości i złożoności aromatycznej, a by zachować te właściwości, Franz butelkuje wszystkie swoje wina pod zakrętką. Górna Adyga trafnie słynie z rześkich i pysznych Pinot Grigios, a wersja Franza jest jedną z najlepszych z delikatnym zapachem, przepyszną świeżością i szczególnie czystym finiszem.
Moszcz jest fermentowany w zbiornikach ze stali nierdzewnej, aby uchwycić charakter odmiany, a następnie przenoszony do obszernych dębowych beczek, w których młode wino pozostaje w kontakcie z osadem drożdżowym przez dłuższy czas.
Pomaga to dodać kremową konsystencję i orzechowe nuty do gotowego wina. W nosie wyczuwalne są uwodzicielskie nuty migdałów, wiciokrzewu, siana i jasnych cytrusów. Pierwszy łyk ujawnia lekkie ciało, bardzo gładkie odczucie w ustach i żywą kwasowość.
Orzeźwiające i przystępne do picia, to żywe białe wino jest doskonałe do delektowania się jako aperitif lub do łączenia ze świeżymi owocami morza lub daniami rybnymi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pinot grigio 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.