Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie trzeba dekantować, ale najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem.Położona w Montlouis-sur-Loire, w samym sercu apelacji Touraine, Domaine François Chidaine ma ponad 40 hektarów winnic uprawianych ekologicznie od 1992 roku i biodynamicznie od 1999 roku.
Prace w winnicy prowadzone są z najwyższym szacunkiem dla natury i terroir. Między rzędami wysiewa się rośliny nicieniobójcze albo zboża, a plony są niskie. Chenin Blanc, lokalnie nazywany Pineau de Loire, jest przeważnie uprawianą odmianą winorośli i zajmuje około 70% winnic posiadłości.
Pozostałe uprawiane winorośle to Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Grolleau, Cabernet Franc i Côt.Winogrona Chenin Blanc są selekcjonowane i zbierane ręcznie z około 60-letnich winorośli, zarządzanych biodynamicznie i sadzonych na glebach gliniastych z grubymi elementami krzemienia i podglebiem z białej skały wapiennej.
Fermentacja odbywa się przy użyciu autochtonicznych drożdży w 620-litrowych beczkach, zwanych demi-muid. Wino jest następnie rafinowane na osadzie drożdżowym.Francois Chidaine Montlouis Clos du Breuil Sec to białe wytrawne wino o świeżym, mineralnym profilu aromatycznym z nutami cytrusów i białych kwiatów.
Na podniebieniu jest żywe i soczyste, kwiatowe i owocowe. Kwasowość jest orzeźwiająca i prawidłowo zbalansowana. Finisz przypomina błogą mineralną nutę. Świetnie nadaje się jako aperitif i doskonale smakuje z owocami morza i białymi rybami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Montlouis clos du breuil sec 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.