Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 30 lat. Zaleca się dekantację poprzez godzinę. Francois Carillon jest znanym winiarzem w Burgundii. Jego rodzina jest zakorzeniona w regionie od 1500 roku, a po długiej pracy w rodzinnym biznesie ze swoim bratem Jacquesem, Francois założył swoją winiarnię w 2010 roku.
16 hektarów winnic pochodzi z rodzinnego spadku i znajduje się głównie w obszarze Puligny Montrachet. Winogrona Chardonnay są wybierane z dwóch parceli położonych w centrum Puligny Perrières, z ponad 50-letnimi winoroślami.
Po ręcznym zbiorze kiście są wyciskane kompletnie. Moszcz fermentuje w beczkach, gdzie pozostaje przez rok. Następnie dojrzewanie kończy się w zbiornikach przez kolejne 12 miesięcy. Premier Cru Les Perrières to wino o sporej elegancji, które ujawnia niezwykły potencjał starzenia.
Kolor jest transparentny i ma cytrynowo-żółte odcienie. Profil aromatyczny jest świeży i mocny z nutami cytrusów, owoców pestkowych i zielonego jabłka, po których następują mineralne i dymne nuty. Mineralność silnie powraca na podniebieniu.
Ma średnie ciało i wyraźną kwasowość, która nadaje mu młodzieńczy i orzeźwiający charakter. Finisz jest długi. Proszę spróbować z kurczakiem i krewetkami stir fry, z przegrzebkami au gratin lub z ravioli z dyni.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Puligny-montrachet premier cru les perrieres 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.