Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie ma potrzeby dekantacji. Domaine Francois Carillon został założony w 2010 roku, kiedy Francois opuścił rodzinny biznes i podzielił się winnicami ze swym bratem.
Dziś jego gospodarstwo rozciąga się na ponad 16 hektarach, gdzie główną uprawą jest Chardonnay, z niewielkimi ilościami Pinot Noir i Aligoté. Cap au Sud to wino wytworzone z winogron Chardonnay z południowej Francji i wytwarzane w piwnicy Puligny Montrachet.
Pomysł narodził się w 2021 roku, po trzech latach wiosennych przymrozków w Burgundii, które spowodowały straty w uprawach. Szukając innych miejsc do produkcji swych win, Francois Carillon rozpoczął projekt Cap au Sud.
Winogrona pochodzą z ponad 35-letniej winnicy położonej około 250 metrów nad poziomem morza u podnóża Montagnac, na glebach gliniastych i wapiennych. Fermentacja odbywa się w dębowych beczkach, a gotowe wino leżakuje w beczkach przez co najmniej rok, zanim zostanie zabutelkowane zgodnie z cyklami księżycowymi, zgodnie z zasadami biodynamiki.
To zalotnye białe wino ujawnia intensywny i owocowy profil aromatyczny z aromatami owoców pestkowych i jabłek, nutami miodu i nutami mineralnymi. Na podniebieniu jest świeże i krągłe, mocne i miękkie.
Ma prawidłowo zbalansowaną kwasowość i kremową konsystencję. Finisz jest długi i mineralny. Jest to wino o prawidłowym charakterze, które stanowi świetny aperitif,korzystnie komponuje się z risotto z owocami morza albo świeżymi serami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cap au sud 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.