Pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 30 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.Należąca od 1968 roku do rodziny Fontodi, ta malownicza posiadłość na południe od miasta Panzano jest dziś uważana za jedną z najlepszych w Chianti Classico.
Posiadłość znajduje się w rękach Giovanniego Manettiego od 1980 roku i obecnie szczyci się 90 hektarami nadzwyczajnych winnic, które są zwykle obsadzone Sangiovese. Winorośl jest sadzona w naturalnym amfiteatrze Panzano, który jest znany jako "conca d'oro" albo "złota muszl"A i jest uważany za najlepszy obszar do uprawy winogron o obszernej intensywności smaku i elegancji.Fontodi jest najszczególniej znane ze swego majestatycznego Flaccianello della Pieve, które jest wyprodukowane w stylu super toskańskim z najlepszych winogron Sangiovese.
W winiarni Giovanni stosuje podejście nieznacznej interwencji, winifikując wino w zbiornikach ze stali rdzoodpornej, a następnie starząc je w beczkach z francuskiego dębu poprzez 18 miesięcy. Przed butelkowaniem wino jest następnie przenoszone do większych dębowych beczek na uzupełniające 6 miesięcy dojrzewania.
konsekwencją jest bogate i solidne Sangiovese, które będzie się niezwykle prawidłowo starzeć poprzez następne 15 lat albo dłużej dzięki mocnym taninom, korzystnie rozwiniętej strukturze i odważnemu owocowemu charakterowi.
W nosie wyczuwalne są intensywne nuty ciemnej wiśni, śliwki i jagód wraz z nutami przypraw, skóry i suszonych ziół, które będą się rozwijać i ewoluować w nadchodzących latach w piwnicy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Flaccianello della pieve 2014. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.