Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 30 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.Należąca od 1968 roku do rodziny Fontodi malownicza posiadłość na południe od miasta Panzano jest dziś uważana za jedną z najkorzystniejszych w Chianti Classico.
Posiadłość znajduje się w rękach Giovanniego Manettiego od 1980 roku i obecnie szczyci się 90 hektarami rewelacyjnych winnic, które są z reguły obsadzone Sangiovese. Winorośl jest sadzona w naturalnym amfiteatrze Panzano, który jest znany jako "conca d'oro" albo "złota muszl"A i jest uważany za najlepszy obszar do uprawy winogron o szerokiej intensywności smaku i elegancji.Fontodi jest najmocniej znane ze swego majestatycznego Flaccianello della Pieve, które jest wytwarzane w stylu super toskańskim z najkorzystniejszych winogron Sangiovese.
W winiarni Giovanni stosuje podejście niedużej interwencji, winifikując wino w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie starząc je w beczkach z francuskiego dębu poprzez 18 miesięcy. Przed butelkowaniem wino jest następnie przenoszone do obszerniejszych dębowych beczek na uzupełniające 6 miesięcy dojrzewania.
skutkiem jest bogate i potężne Sangiovese, które będzie się niezwykle poprawnie starzeć przez następne 15 lat albo dłużej dzięki konkretnym taninom, należycie rozwiniętej strukturze i odważnemu owocowemu charakterowi.
W nosie wyczuwalne są intensywne nuty ciemnej wiśni, śliwki i jagód wraz z nutami przypraw, skóry i suszonych ziół, które będą się rozwijać i ewoluować w nadchodzących latach w piwnicy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Flaccianello della pieve 2013. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.