Przechowywać w piwnicy do 9 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Posiadłość Ferragu jest powszechnie znana jako jeden z najkorzystniejszych producentów Valpolicelli w dolinie Illasi, a ta oszałamiająca Valpolicella Superiore nie jest wyjątkiem.
Winiarnia prowadzona jest poprzez trzech braci, Carlo, Ornello i Angelo, wraz z ich dziećmi i wnukami, którzy też są zaangażowani w rodzinny biznes. 8 hektarów winorośli rodziny produkuje ograniczone ilości wysokiej jakości Valpolicella i Amarone, które są eksportowane na cały świat.Winogrona Corvinone, Corvina i Rondinella użytkowane w tym Valpolicella Superiore są zbierane ręcznie i pozostawione do wyschnięcia na 30 dni,skoncentrować smaki i cukry.
Następnie są fermentowane w zbiornikach ze stali rdzoodpornej, a następnie dojrzewają w beczkach z amerykańskiego dębu przez 12 miesięcy. Następnie wino jest butelkowane i dojrzewa przez dopełniające 6 miesięcy, zanim zostanie uwielbiane za gotowe do wypuszczenia na rynek.
Bogaty rubinowy kolor tej Valpolicelli natychmiast przyciąga wzrok, w trakcie gdy nos oferuje uwodzicielskie aromaty czerwonej wiśni, pieczonej przyprawy i słodkiej wanilii. Na podniebieniu jest solidna struktura, intensywne czerwone owoce, dżem z dzikich jagód i smaki tostów, które są skrupulatnie jednostajne świeżą kwasowością.
To gastronomiczne wino jest nadzwyczajnym partnerem dla czerwonych mięs, takich jak stek, dziczyzna albo pieczona jagnięcina lub pokaźny talerz serów i wędlin.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Valpolicella superiore 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.