Pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 14 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Bracia Carlo, Ornello i Angelo są siłą napędową posiadłości Ferragu, która produkuje jedne z najlepszych Amarone w dolinie Illasi.
Jest to ich flagowe wino, które zostało po raz pierwszy wytworzone w 1997 roku, kiedy rodzina zaczęła eksperymentować z produkcją najwyższej jakości win przy użyciu lokalnych klasycznych praktyk winiarskich.Posiadłość składa się aktualnie z 8 hektarów winorośli położonych na łagodnych wzgórzach w pobliżu miasta Werona, gdzie uprawia się autochtoniczne winogrona Corvina, Corvinone, Rondinella i Molinara używane w ich rewelacyjnych winach Valpolicella i Amarone.
Winogrona asygnowane do produkcji Amarone są dokładnie selekcjonowane i zbierane ręcznie, a następnie pozostawiane do wyschnięcia na 70 dni zgodnie z konwencjonalną techniką appassimento. To koncentruje cukry i smaki w winie, pomagając uzyskać specyficzne dla Amarone pełne ciało i bogate nuty suszonych owoców.
STo nieprzeciętne wino proponuje głęboki rubinowy kolor i czarujące aromaty dżemu wiśniowego, rodzynek, lukrecji i anyżu. Pierwszy łyk ujawnia duże, pełne ciało, gładkie taniny i bogate smaki czerwonych owoców z nutami przypraw z 36-miesięcznego dojrzewania w dębowych beczkach.
Moc i struktura tego wina powodują, iż jest ono nadzwyczajnym pretendentem do dłuższego leżakowania w piwnicy lub może być spożywane dzisiaj z sporym gulaszem wołowym, dziczyzną lub twardymi serami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Amarone della Valpolicella 2017. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.