Przechowywać w piwnicy do 9 lat. Podawać lekko schłodzone.Vin Santo to konwencjonalne toskańskie wino deserowe, którego początki sięgają starożytnych Greków i Rzymian. Ten uwodzicielsko słodki przykład pochodzi z Felsina, najkorzystniejszej toskańskiej posiadłości w Castelnuovo Berardenga na najszczególniej wysuniętym na południe krańcu apelacji Chianti Classico.
Zgodnie z tradycją, ich Vin Santo jest wykonane z winogron, które zostały pozostawione do wyschnięcia i przekształcenia się w rodzynki w miesiącach zimowych.Te suszone winogrona dają złożone, intensywne w smaku słodkie wino, które emanuje uwodzicielskimi nutami wiciokrzewu, karmelu, brzoskwiń i brioszki.
Na podniebieniu wyczuwalne są smaki owoców tropikalnych, takich jak mango i liczi, wraz z nutami miodu i prażonych migdałów. Cykl suszenia powoduje jednocześnie koncentrację smaków i aromatów w skórkach winogron, jak i powiększenie zawartości cukru, wytwarzając bogato słodkie wino.
łodycz Vin Santo powoduje, iż jest ono perfekcyjnym partnerem dla cantucci, migdałowych ciasteczek, które są tradycyjnie łączone z winem w Toskanii. Znakomicie nadaje się jeszcze do deserów na bazie orzechów, serników z owocami tropikalnymi i pikantnych niebieskich serów, które stanowią znakomitą folię dla słodyczy.
Ze względu na intensywną słodycz wina, niemało osób lubi podawać je samodzielnie jako alternatywę dla deserów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Vin santo 2015. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.