Przechowywać w piwnicy do 20 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem. Rancia Chianti Classico marki Felsina wzięła swoją nazwę od dawnego klasztoru benedyktynów, który znajduje się w pobliżu winnicy Rancia.
Posiadłość jest powszechnie uważana za jednego z najkorzystniejszych producentów Chianti Classico, a ta mocna butelka jest chwalona przez krytyków winiarskich na całym świecie jako prawdziwe toskańskie arcydzieło.
Winnica Rancia znajduje się w Castelnuovo Berardenga w południowo-wschodnim rogu apelacji Chianti Classico i jest sadzona na południowo-zachodnich zboczach o wysokości od 400 do 420 metrów. Winogrona Sangiovese są starannie zbierane ręcznie każdego roku i fermentowane w zbiornikach ze stali rdzoodpornej.
Następnie wino dojrzewa w dębowych beczkach przez okres do 20 miesięcy, zanim zostanie ustalony skład mieszanki. Następnie Rancia dojrzewa w butelce poprzez kolejne 6 do 8 miesięcy, zanim zostanie wypuszczona na rynek.
W nosie od razu wyczuwalne są tradycyjne aromaty Chianti - dojrzałej wiśni, suszonych kwiatów, skóry i specyficznego ziemistego charakteru. Pierwszy łyk ujawnia solidną strukturę jednostajną świeżą kwasowością i żywymi smakami czerwonych owoców, przypraw do pieczenia i ziół, które długo utrzymują się na języku.
Odważny profil smakowy tego wina sprawia, iż jest ono znakomitym kandydatem do dłuższego starzenia w piwnicy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Rancia Chianti Classico Riserva 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.