Przechowywać w piwnicy do 7 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Historia Fasoli Gino rozpoczęła się w 1925 roku, kiedy Amadio Fasoli założył gospodarstwo owocowo-warzywne w dolinie Illasia w pobliżu Werony w północno-wschodnich Włoszech.
Amadio produkował wino, które sprzedawał do lokalnych barów w okolicznych miastach. Obecnie posiadłość jest prowadzona poprzez trzecie i czwarte pokolenie rodziny Fasoli, którzy nalegają na używanie jednostajnych praktyk ekologicznych i biodynamicznych z szacunku dla natury i ziemi, którą zamierzają przekazać następnemu pokoleniu.Valpo jest wyprodukowane z rodzimych winogron Corvinone, Corvina i Rondinella, które są uprawiane w rodzinnych winnicach na skalistym wzgórzu.
Winogrona są starannie zbierane ręcznie i pozostawiane do wyschnięcia na niewielkich tacach poprzez 20 do 30 dni po zbiorach,skupić cukry i smaki. Zgodnie z tradycją Valpolicella Ripasso, winogrona przechodzą następnie pierwszą fermentację i dojrzewają w sporych dębowych beczkach poprzez 4 miesiące.Kolejnym krokiem jest druga fermentacja z użyciem skórek winogron, które zostały użyte do produkcji rodzinnych win Amarone.
Dodaje to koloru, uzupełniającego smaku i ciała gotowemu winu. Następnie wino leżakuje przez rok w dębowych beczkach. W wyniku tego cyklu powstaje odważne, pełne wino, które przepełnione jest bogatymi aromatami i smakami ciemnych jagód, cynamonu i suszonych owoców.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Valpo Valpolicella Ripasso Superiore 2017, IT-FL-170005. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.