Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Podawać schłodzone. Wykonane w 100% z winogron Garganega, które były uprawiane na wapiennych i piaszczystych glebach zgodnie z organicznymi i biodynamicznymi praktykami rolniczymi, jest to rześkie i wytrawne Soave, które emanuje podnoszącymi na duchu aromatami skórki cytryny, delikatnego kwiatu migdałowca i rumianku.
Pierwszy łyk ujawnia jasną kwasowość, przeciętne ciało i skoncentrowane smaki białej brzoskwini, cytrusów i ciasta, które długo utrzymują się na języku. By stworzyć to specyficzne białe wino, winiarnia Fasoli Gino wykonuje trzy przejścia poprzez winnicę w czasie zbiorów, aby zapewnić, iż gotowe wino jest nieprzeciętnie zbalansowane.
W pierwszym przejściu wybierane są świeże winogrona, w drugim wyśmienicie dojrzałe, a w trzecim późno skategoryzowane winogrona o intensywnym smaku i wyższym poziomie cukru.Wino jest następnie fermentowane w zbiornikach ze stali rdzoodpornej i dojrzewa w sporych drewnianych beczkach poprzez okres do 15 miesięcy z osadem albo martwymi drożdżami.
Pomaga to wyeksponować świeży owocowy charakter winogron, a także nadaje należycie zaokrągloną, kremową konsystencję. Skutkiem jest fascynująca ekspresja rodzimej odmiany winogron Garganega, która nadzwyczajnie komponuje się ze skorupiakami, kremowymi risottos z owocami morza, a nawet szparagami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Soave Pieve Vecchia 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.